Türkiye’nin ilk rulman zirvesi, rulman sektörünün önde gelen firmalarının temsilcileri, ekonomistler, akademisyenler, stratejistler, yurtdışı temsilcileri ve yabancı misafirlerin de katılımıyla, 13-15 Kasım 2015 tarihleri arasında Antalya’da yapıldı. EYMAK GRUP sponsorluğunda gerçekleşen 1.RULMAN ZİRVESİ’nin ev sahipliğini RULDER (Rulman İmalatçıları, İthalatçıları ve Satıcıları Derneği) yaptı.
Rulman dünyasının dünü, bugünü ve geleceğinin masaya yatırıldığı zirvede; Bloomberg TV Haber Koordinatörü Ali ÇAĞATAY’ın moderatörlüğünde her biri alanında uzman olan konuşmacıların verdiği değerli bilgiler ile, katılımcılar sadece rulman ile ilgili değil, ekonomik gelişmelerle ilgili de bilgi edinme fırsatı buldu.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan EYMAK GRUP CEO’su ve RULDER Başkanı Harun ADIGÜZEL; Türkiye’de rulmanın gelişimi ve değişimi ile sektörün problemlerine değindi. “Türkiye’de ilk defa yapılan rulman zirvesine gösterilen ilgiden memnuniyet duyduğunu, bu gibi organizasyonlara öncülük etmeye devam edeceklerini, Türkiye pazarında rulman sektörü için 1 milyar dolar pazar büyüklüğünün sadece 250 milyon dolarının üretimle karşılandığını bu oranın muhakkak arttırılması gereğini, milli gelir içindeki sanayi payının artması gereğini, yerli üretimin güçlenmesi gereğini, ekonominin patinaj yapmaktan kurtulup ticaret yapanların artık rahatlatılması gerekliliğini bunun için de hükümetten istikrarlı ve reformları olan bir stratejik plan beklendiğini” ayrıntılarıyla dile getirdi.
Kamu alımlarında yerli üretimlerin desteklenmesi ile genelgelerin uygulamada göz ardı edildiği ve yerli üreticinin kan kaybettiğini, yabancı üretici ile rekabet şartlarının azaldığını, piyasada çok fazla sahte rulman olduğunu bu konu ile ilgili mücadelelerini büyük bir kararlılıkla hep birlikte sürdüreceklerini de dile getiren ADIGÜZEL, sektörün gelişmesi için tavsiyelerde bulundu. “Bin bir zorlukla yıllarca emek verip, büyütüp bugünlere getirdiğimiz firmalarımızın itibarını korumak zorundayız, meslektaş olarak birbirimize destek olmak zorundayız, çözüm ortaklıkları yaparak birlikte daha güçlü bir yapıyla hareket etmeliyiz, STK’lar aracılığı ile ortak çalışmaları artırıp sektörde daha güçlü olmalıyız.” diyenRULDER Başkanı Harun ADIGÜZEL konuşmasının son bölümünde ülkemizde oluşan marka kirliliğinden ve marka yönetiminin öneminden bahsetti. Tüketicinin sürekli aklının karıştığını, güvenilir markaların sektördeki itibarını korumak için artık daha fazla gayret etmesi gerektiğini ve bazı markaların gelişebilmesi için kendi marka yönetimlerine ağırlık vermeleri gerekliliğini belirterek kendilerinden örnek verdi. Türkiye’de üretim yapan ART fabrikasının Kurucu Ortağı ve eski Yönetim Kurulu Başkanı olan Harun ADIGÜZEL, “mevcut firmasının ART’nin 10 yıldır tek ve yetkili dağıtıcısı olmasına rağmen, bugün gelinen noktada ART’nin artık kendi marka yönetimini kendisinin yapmasının ve aynı zamanda kendi satış ağını oluşturmasının çok daha uygun olacağının konuşulduğunu ve bu yönde karar verdiklerini” anlattı.
Harun ADIGÜZEL’in konuşmasının ardından URB Grup CEO’su Mustafa Tunca DİNGİLOĞLU rulmanın dünya pazarındaki yerini, konumunu ve gelecek vizyonunu ortaya koyarken, Türkiye pazarında Eymak-URB Rulmenti işbirliğinin ve ortak yatırımlarının şimdiye dek olduğu gibi bundan sonrada uzun yıllar aynı şekilde devam edeceğini dile getirdi. Ekonomist Semra DEMİRCİOĞLU dünya ekonomisinin güncel verilerinden, FED faizlerinin piyasaya etkilerinden ve Aralık ayından beklenen faiz artışlarının ne gibi sonuçlar doğuracağından bahsederek katılımcılara yatırım ve parayı kullanma kararları ile ilgili ipuçları sundu. Gazi Üniversitesi Finans bölümünden Prof. Dr. Metin Kamil ERCAN ise; büyüme modellerini örneklerle açıklayarak, dünya ticaretinde ve iş hacminde önümüzdeki 10 yılda beklenen gelişmeler doğrultusunda varsayımları dikkate alarak ihracat yapmak isteyen Türk firmalarına gelişmekte olan ülkelerle ilgili bilgi verdi. Strateji Uzmanı Cüneyt PAKSOY’un içinde bulunduğumuz 10 yılın değerlendirmesiyle birlikte faiz ve kurlarda beklenen hareketlenmeleri anlatarak hükümetin yapacağı ekonomik reformlara yüksek oranda piyasanın ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Anadolu Üniversitesi’nde uzun yıllar eğitim veren Prof. Dr. Fethi HEPER ise; özellikle KOBİ’lere mali yükümlülüklerle ilgili tavsiyelerde bulunup, denetim ve şirket yapılanmaları hakkında bilgi verdi. Katılımcıların uzmanlara sordukları soruların ardından Türkiye’de rulman piyasanın ayrıntılı analizini yapmak üzere oturuma ara verildi.
Türkiye Rulman pazarına 2012 yılında iddialı bir giriş yapan DASLAGER Germany tarafından yapılan sunumlarla devam eden zirvede; Türkiye’de Daslager’in Eskişehir’deki üretim tesislerindeki yeni yatırımlardan ve yüksek Alman teknolojisi ile donatılmış alt yapısı ile sektörün kalite standartlarını değiştiren vizyonun anlatıldığı tanıtım filmi katımcıların dikkatini çekti. Dünya devleri ile aynı kalitede üretim yapma imkanına ulaşan ve 48 ülkede tescilli marka olan DASLAGER Germany; sektöre bir öncülük daha yaparak TÜBİTAK ile ortak yürüttüğü “Rulman Ömür Test Cihazı” Projesinde son aşamaya gelindiğini duyurdu. DASLAGER, pazarlama stratejileri doğrultusunda tüm bayilerine görsel anlamda destek vererek rulman piyasanın yüzünü değiştirmeyi planlıyor. Satış ağını gün geçtikçe kuvvetlendiren ve genişleten markanın genç ve dinamik satış kadrosu, hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarda iddiasını ortaya koyuyor. DASLAGER iş geliştirme departmanının başlatmış olduğu proje bazlı özel üretim rulmanlar ile artık sektörün özel ihtiyaçları da Türkiye’de karşılanıyor. Bayileri ile proje bazlı ortaklıklar da kuran marka sürekli gelişen mühendislik hizmetleri ile de “RULMAN TERZİSİ” iddiasını koruyor.
Sektöre öncülük edecek ve sektörü kalkındıracak her türlü çalışmaya destek veren EYMAK GRUP, 2016 yılında çok daha aktif, çok daha yenilikçi çözümlerle piyasada olacaklarının ve 1.Rulman Zirvesi gibi vizyoner etkinliklerle sektörü bir araya getirmeye devam edeceklerinin sinyalini verdi.
Rulman Zirvesi, katılımcıların gala yemeğinde buluşmasının ardından tanınmış sanatçı Mithat Körler’in müzik ziyafetiyle son buldu.